14 Gru 2011, Śro 22:27, PID: 283715
Zastanawiam się czy zbadać sobie poziom testosteronu i spermę, Ktoś robił takie badanie?
14 Gru 2011, Śro 22:27, PID: 283715
Zastanawiam się czy zbadać sobie poziom testosteronu i spermę, Ktoś robił takie badanie?
15 Gru 2011, Czw 9:48, PID: 283791
podobno jakość spermy ma też wpływ na to jak się czujemy, jak funkcjonujemy
15 Gru 2011, Czw 10:27, PID: 283796
Pierwsze słyszę.
Cytat:podobno jakość spermy ma też wpływ na to jak się czujemyEw. może być tak, że z wytryskiem traci się wiele składników mineralnych a głównie cynk i selen i wtedy być może, można się gorzej czuć. Ale testosteron jest hormonem pewności siebie, dobrego samopoczucia i popędu seksualnego. Wydaje mi się, że fobicy raczej mają niższe poziomy, bo chyba nie uprawiają żadnych sportów itd.
15 Gru 2011, Czw 12:02, PID: 283804
A lekarz może coś zapisać na podniesienie testosteronu?
15 Gru 2011, Czw 12:30, PID: 283811
Przepisuje tylko, gdy jest niedobór.
Testosteron można sobie podwyższyć ćwicząc hantlami, pompkami, przysiadami, sztangą. U mnie już po tygodniu lub dwóch pojawiły się nocne i poranne erekcje, a one zależą od poziomu testosteronu - że jest jego normalny poziom.
15 Gru 2011, Czw 12:36, PID: 283815
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15 Gru 2011, Czw 12:37 przez Exii.)
Suplementy takie jak "Blue up" czy "Tribu up" na bazie ekstraktu z owsianki podnoszą poziom naturalnego testosteronu o około 10%. Są też takie, które hamują wytwarzanie estrogenów, ale nie pamiętam już nazwy...
15 Gru 2011, Czw 12:38, PID: 283817
Cytat:"Blue up" czy "Tribu up"Ćwiczenia są lepsze, bo za darmo a przy okazji poprawiają sylwetkę - już po miesiącu widać pierwsze efekty
15 Gru 2011, Czw 12:57, PID: 283818
Ale jak się zmobilizować do ćwiczeń? Jak nie ma się energii.
15 Gru 2011, Czw 13:49, PID: 283823
Cytat:Ale jak się zmobilizować do ćwiczeń?Też nie miałem energii ale mnie mobilizowała chęć posiadania umięśnionego ciała. Podczas ćwiczeń wydzielają się endorfiny itd. i chce się ćwiczyć dalej. Obecnie ćwiczę rzadko, bo wcale już mi tak na tym nie zależy.
15 Gru 2011, Czw 13:52, PID: 283827
umięśnione ciało wydaje mi się czymś nieosiągalnym dla mnie jestem sflaczały, a nie mam siły na to by się zmobilizować
15 Gru 2011, Czw 15:50, PID: 283846
adin napisał(a):Ja też byłem sflaczały, ale po schudnięciu i dałem radę.Chciałbym mieć Twoją motywację Ja mam w domu steper - chciałem od tego zacząć, a nie mam sił o hantlach - to nawet nie wspomnę
14 Sty 2015, Śro 13:45, PID: 429758
to proste.jak się ma wycięte jądra przed kilkunastoma laty to poziom testosteronu wynosi góra 22ng/dl(norma to 250-800ng/dl) co do pobrania nasienia będzie to niewykonalne bo ani kropla nie wypłynie z cewki moczowej,wzwodu nie będzie a jak nawet wypłynie pół kropelki to ta kropelka wyschnie na ścianie naczynia zanim dowieziesz do laboratorium i musisz się wrócić do domu.jeśli chodzi o testosteron w surowicy w laboratorium będą przecierać oczy ze zdziwnienia i badanie zostanie wykonane 2 lub 3 razy "dla pewności"z tym samym wynikiem oczywiście
14 Sty 2015, Śro 15:06, PID: 429770
Zbadać sobie testosteron można prywatnie, koszt chyba koło 20zł. U mnie wyszło przy górnej granicy, i to jak byłem na lekach, które podwyższają prolaktynę. Także to raczej nie w tym problem, przynajmniej u mnie. Natomiast myślę (i dużo badań na to wskazuje) że fobicy mają zaburzoną transmisję dopaminy w różnych częściach mózgu. To powoduje brak pewności siebie w sytuacjach społecznych oraz gorsze radzenie sobie ze stresem. Potem różne stresogenne sytuacje w życiu jeszcze pogarszają sprawę, bo przewlekły stres wpływa np. na osłabienie hipokampa [hamuje kortyzol], zmienia ilość i czułość różnych receptorów - np. wykazano że samobójcy mają dużo receptorów 5ht2a, które także kortyzol up-reguluje [zwiększa].
Tak więc po iluś latach życia w stresie można wpaść w taką spiralę, z której bardzo trudno wyjść, bo mózg jest coraz bardziej wyczulony na lęk i trudniej mu go ogarnąć. Chociaż myślę, że dobranie odpowiednich leków może w dłuższej perspektywie odwrócić ten proces.
14 Sty 2015, Śro 17:02, PID: 429796
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14 Sty 2015, Śro 17:04 przez Forbiden.)
Jakie leki usprawniają transmisję dopaminy?Te wszystkie psychotropy które sa na depresje? Wychwyt zwrotny, sertalina ? SSRI czy SNRI? Może za szybko się zniechęciłem. Kiedy neurobiologiczny czynnik jak piszesz związany z dop. doprowadza do zaburzenia psychicznego, to trudno później poczuć rezultaty leczenia farmakologicznego , mając np. wyuczony lęk. Ale oczywiście od psychiatry nigdy się tego nie dowiedziałem. Z ich strony zero inicjatywy. Nie wiedziałem nawet że są psychoterapie przez długi czas. Totalna olewka.
Gdyby fs diagnozowano od dziecka i leczono farmakologicznie to by coś z tego było.Miałem fobie już w przedszkolu, odkąd pamiętam właściwie. Może powinienem spróbować czegoś na zwiększenie ilości prod. dop.
14 Sty 2015, Śro 20:21, PID: 429834
Większość leków przepisywanych na FS nie zwiększają dopaminy, a wręcz osłabiają jej transmisję (wszelkie SSRI/SNRI). Z lekami dopaminowymi jest pewien problem, bo bardzo mało jest ich zarejestrowanych na depresję/lęki. Jedyny, który ma wyraźne działanie dopaminowe to bupropion, ale zwiększa też noradrenalinę, która może indukować lęki. Czysto dopaminowe leki stosuje się chyba tylko w ADHD, chorobie Parkinsona i zespole niespokojnych nóg.
Ja mam zamiar spróbować połączenia tianeptyna + bupropion. Tianeptyna hamuje oś stresu (powzgórze-przysadka-nadnercza), odbudowuje hipokamp i ogólnie chroni mózg przed stresem. Ma też jakieś słabe działanie dopaminowe i praktycznie żadnych skutków ubocznych. Bupropion za to podwyższa dopaminę i noradrenalinę, niestety jest drogi, zwłaszcza dawka 300mg.
14 Sty 2015, Śro 20:30, PID: 429838
owszem można zbadać sobie prywatnie poziom testosteronu i to kosztuje 20zł.badanie nasienia prywatnie kosztuje 55zł jednak co zrobić jak wytrysku nigdy nie ma?nigdy się nie zbada?czy może jakaś elektrostymulacja?
14 Sty 2015, Śro 23:05, PID: 429866
Miałem kiedyś robione podobne badanie, sprawdzano mi ilość metabolitów męskich hormonów w moczu, 17-KS bodaj, w związku z podwyższonym poziomem kortyzolu nad ranem. Wyszły dość grubo ponad normę pamiętam.
14 Sty 2015, Śro 23:49, PID: 429876
Fobiczny777 napisał(a):Natomiast myślę (i dużo badań na to wskazuje) że fobicy mają zaburzoną transmisję dopaminy w różnych częściach mózgu. To powoduje brak pewności siebie w sytuacjach społecznych oraz gorsze radzenie sobie ze stresem.Dokładnie, do fobii i radzenia sobie ze stresem dodał bym jeszcze depresję (szczególnie w formie przewlekłej i/lub nawracającej (dystymia).
15 Sty 2015, Czw 0:13, PID: 429882
"Zakochałeś się? Jesteś chory. ..."
już wiem skąd to znam- William S. Burroughs Pedał albo Ćpun
15 Sty 2015, Czw 17:38, PID: 429992
Zaraz, a gdzie go kupiłeś? Przecież to lek na receptę.
|
|