21 Mar 2016, Pon 23:06, PID: 525446
RedIsABeautiful napisał(a):"na co dzień przyda się dystans, asertywność, a w relacjach damsko-męskich: pewność siebie, humor i empatia."no to poczytaj temat założony przez kolegę, zajrzyj do jakichś książek, które ma na swoim chomciorze ;]
Aha, nie ma Blank nic prostszego na świecie dla fobika niż bycie pewnym siebie, asertywnym i zabawnym. A tak serio to napisałeś fakty niezaprzeczalne ale napisałeś to w stylu "słabemu przyda się siła" czyli baardzo ogólnie i niekonkretnie.
a "zewnętrzne sukcesy w życiu" powstaną same z siebie? spadną z nieba, jak gwiazdka? poczucie pewności siebie (które nie musi się rozciągać na wszystkie sytuacje- na ten głupi przykład, sama się zdziwiłam, kiedy się okazało, jak wiele osób z moich studiów ma problem z prezentacjami przed grupą) powstaje w głowie- bo to zależność, w jaki sposób postrzegamy dane sytuacje (to z kolei wiąże się z dystansem- to jak różnica między wstydem a poczuciem winy. wstyd obejmuje całe "ja" podczas kiedy poczucie winy dotyczy zachowania- zachowanie łatwiej zmienić niż "całe ja"), przykład dajesz sam:
Cytat:Kolega mi kiedyś powiedział że jestem takim śmieszkiem, ktoś inny mi powiedział że jestem śmieszny. Niestety obaj pewnie na myśli mieli to że śmiać się można ze mnie a nie ze mnąktos inny by był ukontentowany ;__; a Ty myślisz, że śmieją się z Ciebie, a nie z Tobą (kwestia dystansu; i niezaprzeczalnie na tym przykładzie- pewność siebie, co do poczucia humoru swojego, jak widać rodzi się w głowie).
Cytat:Ogólnie jestem pozytywny i wesoły w towarzystwie (...) Podobno jestem też sztywny.rozumiem, że to różne towarzystwa czy doznajesz rozszczepienia osobowości ?
a Ty Judas co, osobowość narcystyczną masz?