14 Gru 2008, Nie 22:29, PID: 101249
Witam Wszystkich! Mam stwierdzone stany depresyjno-lękowe i zaburzenia osobowości. Od prawie 12 lat jadę na clonazepamie. Biorę kilka tabletek 2mg.co kilkadziesiąt godzin. Na szczęście tolerancja zatrzymała się i jestem na stałej dawce od 10lat. Nie mam też potrzeby zwiększania tej dawki. Lek w moim przypadku jest bardzo dobrze tolerowany przez organizm i pomaga żyć! Kiedy zażyję dawkę tego leku, to po 40min.dostaję zastrzyk energii który likwiduje depresję i lęki na 24godz. Mam wtedy ochotę do życia i chciałbym w ciągu 1 dnia załatwić wszystkie sprawy i pokonać większość problemów życia, ale czas płynie za szybko i większej połowy rzeczy nie udaje mi się zrobić. Niestety następnego dnia do życia budzi mnie znowu depresyjny bezsens życia a później dochodzą różne myśli lękowe które uniemożliwiają kontunuację reszty dnia. W moim przypadku codzienne branie Clonazepamu odpada, bo dawka przestaje działać i następuje bardzo szybki skok tolerancji. Wtedy często sięgam po inne leki z podgrupy, które czasem pomagają a czasem nie. Z powodu obaw uzależnienia się od innego jeszcze środka, rzadko biorę inne benzo zwłaszcza że są słabe i trzeba wziąść ich więcej. Chciałbym się zapytać czy mógłbym brać w jeden dzień Clonazepam, a w drugi dzień jakiś tańszy odpowiednik Prozacu? Bo niestety z Clonazepamu nie mogę zrezygnować, jestem za bardzo z nim związany. To on wyprowadził mnie z alkoholizmu, nikotynizmu i 10 letniego uzależnienia od RELADORMU, który został na szczęście wycofany. Pozdrawiam!