14 Maj 2008, Śro 21:54, PID: 22632
wtf?! napisał(a):takranveig napisał(a):brzuszki. róbcie brzuszki. brzuszki dobre na wszystko.Wcale nie takie dobre. W zasadzie to dość bezsensowne ćwiczenie. Jeśli ktoś chce pracować nad brzuchem to polecam jakiś program treningowy: ABS II albo A6W w zależności od danej osoby i od tego na co ten trening ma być nastawiony (spalanie fatu/rzeźbienie/budowanie mięśni). Ewentualnie samemu sobie dobrać ćwiczenia ale raczej nie brzuszki. Co do brzuszków to nie jest to najlepsze ćwiczenie z racji tego, że przez większą część ruchu działają nie tyle mięśnie brzucha co mięśnie lędźwiowe, a chodzi chyba o to żeby ćwiczyć mięśnie brzucha, nie? Mięśnie brzucha pracują do momentu gdy podnosimy ramiona i tułów pod kątem 30 stopni do podłoże, później rolę przejmują mięśnie lędźwiowe. Tak więc większość ruchu to jest marnowanie czasu i energii. Ponad to brzuszki nie mają zbyt dobrego wpływy na kręgosłup i mogą prowadzić do kontuzji (teoretycznie). Oczywiście mogę się mylić ale myślę, że warto się nad tym zastanowić. W sumie nie wiem po co to tu piszę ale może komuś się przyda.
wtf?! napisał(a):Ja zacząłem ostatnio robić ABS II i ech... no muszę powiedzieć, że jest lepiej ale strasznie się niecierpliwie i oczekuję tego upragnionego sześciopaka Ale ćwiczę dość krótko na razie, więc mam nadzieję, że jeszcze przyjdzie czas na prawdziwe efekty. W zasadzie to popadam już w jakąś obsesję, cały czas sprawdzam czy są jakieś postępy i w ogóle... xDnie zależy mi na sześciopaku. chce być chociaż trochę sprawna fizycznie, bo czuję się jak flak. nie stać mnie na nic innego, tylko brzuszki. dziękuję za uwagę.