05 Sty 2019, Sob 12:32, PID: 778423
(05 Sty 2019, Sob 12:18)RoseLedger napisał(a): Co do tego listu to nie wiem, bo znowu będzie problem z pójściem na pocztę. Nigdy tam nie byłam (w sensie załatwienia czegoś sama, bywałam z rodzicami jak musieli coś wysłać) i nie wiem nawet jak tam się zachować i w ogóle (wiem to głupie ).
Wiesz, prawdopodobnie na poczcie przyjmą Cię z otwartymi rękami, bo dziś raczej poczty nie są oblegane przez indywidualnych klientów.
Podchodzisz do okienka i mówisz: "poproszę zwykłą kopertę i znaczek na zwykły list" (chyba że życzysz sobie priorytetowy czy polecony). W przypadku poleconego jeszcze musisz poprosić o druczek potwierdzenia nadania.
Adresujesz kopertę, wkładasz list, zaklejasz kopertę, naklejasz znaczek. Zwykle na poczcie są miejsca, gdzie można usiąść i wykonać te czynności. Jest wystawiony taki specjalny klej do klejenia znaczków.
Potem wrzucasz list do skrzynki lub oddajesz do okienka.
Aha, czasem na pocztach są pewne modyfikacje, np. koperty leżą na stelażu w przedsionku, przy kasie się tylko płaci... Albo znaczki nakleja od razu pracownik obsługi...
Na koniec możesz dostać głupie pytanie: "życzy sobie Pani doładowanie do telefonu, a może opłatę za prąd zrobić?". Grzecznie odmówisz. Poczta na siłę teraz wciska różne usługi klientom.