17 Lut 2021, Śro 20:17, PID: 837871
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17 Lut 2021, Śro 20:29 przez Nonna.)
(17 Lut 2021, Śro 13:37)gosc123 napisał(a): @Nonna
Jesteś już kolejną osobą, która pisze, że przeprowadzka w pewnym stopniu pomogła, ciekawe
A co to była za terapia, która trochę pomogła i te 2, które nie pomogły- i dlaczego?
@gosc123 w moim przypadku najbardziej pomogła pierwsza terapia, na którą poszłam. Możliwe, że pomogła właśnie dlatego że była pierwsza i najdłuższa. Chodziłam około 1.5 roku, co tydzień. Nurt był mało konkretny, terapia humanistyczna z elementami CBT (ale CBT prawie nie było).
Wtedy nie byłam z niej zadowolona, bo nie widziałam poprawy w fobii społecznej. Wydawało mi się, że ciągle tylko rozmawiamy, a ja nadal czułam lęk w kontaktach z ludźmi.
Z perspektywy czasu widzę, że ta terapia pomogła mi zmienić myślenie o sobie, zobaczyłam, że wiele moich myśli to negatywne przekonania wyniesione z domu, często niesprawiedliwe.
Myślę, że to, że po raz pierwszy mogłam porozmawiać z kimś obiektywnym o mojej przeszłości miało leczniczy efekt.
Pozwoliło mi spojrzeć na siebie w zupełnie innym świetle, przestałam się obwiniać o wszystko i myśleć o sobie tak źle jak wcześniej.
Wydaje mi się też, że uwolniła się ze mnie część bardzo negatywnych emocji, przez to, że mogłam powiedzieć po raz pierwszy komuś o rzeczach, które się wydarzyły. W dodatku ten ktoś stanął zdecydowanie po mojej stronie, co mi pomoglo. To się chyba nazywa nawiązanie bezpiecznej więzi.
Dodam, że mój dom to nie była żadna patologia, nie było przemocy fizycznej czy alkoholu; pozornie był nawet dobry ale był bardzo toksyczny, była tam przemoc psychiczna.
Ta terapia nie wpłynęła bezpośrednio na fobię ale potem pozwoliła mi stać się bardziej samodzielną, odciąć się psychicznie od domu i zbudować większe poczucie własnej wartości.
Potem poszłam jeszcze na inną terapię. Nie pamiętam nurtu ale zrezygnowałam po 2 miesiącach bo miałam wrażenie, że terapeutka nie rozumie moich problemów z fobią.
Trzecia terapia skończyła się podobnie jak druga.