09 Lip 2015, Czw 20:18, PID: 453020
ajuka napisał(a):Podczas jazd uczy się jeździć i nie ma co się przejmować czy krzyczeniem czy jakimiś problemami bo każdy początkujący je ma, a instruktor raczej patrzy się na drogę a nie na Twoje ręce
Nie ma się co przejmować krzyczeniem? No nie zgodzę się z tym delikatnie mówiąc. Poza tym sama wiesz, że powiedzieć fobikowi, aby nie przejmował się tym, że ktoś na niego krzyczy, to tak jakby osobie z hydrofobią powiedzieć żeby nie bała się wody... Trafi taka osoba na takiego pseudo instruktora i nawet jak na egzaminie sobie poradzi, to potem będzie kiepsko przy samodzielnej jeździe.
Nawet dla osoby bez jakichkolwiek problemów psychicznych, która uczy się jeździć krzyk jest rzeczą destrukcyjną, jeśli tak można to ująć.
Są pewnie osoby, które do krzyku i takiego sposobu karcenia za błędy są przyzwyczajone, bo np. od małego wydzierano na nich mordę jak broili i to ich może nawet motywuje i dzięki temu są w stanie bardziej się skoncentrować.
Jednak dla całej reszty przypadków takie zachowanie instruktora jest rzeczą kompletnie nieakceptowalną.
Normalny i dobry instruktor nigdy nie będzie otwarcie krzyczał, w przeciwnym razie nie nadaje się do wykonywania tego zawodu!
Może to co piszę to są takie mądrości po latach, ale liczę, że ktoś weźmie sobie to pod uwagę.
NIKT PODCZAS KURSU NIE MA PRAWA DRZEĆ NA WAS TWARZY!
Jeśli ktoś taki już wam się trafi, to mu grzeczniej podziękujcie za usługi i szukajcie nowego instruktora.
Fearless napisał(a):Mnie strasznie przeraża perspektywa robienia prawa jazdy. Nigdy nie prowadziłem samochodu i prawdopodobnie nigdy nie będę prowadził. Zbyt duża odpowiedzialność i zbyt duże koszta do poniesienia w wyniku ewentualnego błędu. Do tego konieczność posiadania podzielności uwagi. Ale na szczęście samochód nie jest mi do niczego potrzebny.
To, że nie prowadziłeś auta nie ma znaczenia. Wiek też nie gra tu aż takiej roli. Tak czy siak rób tak abyś nie żałował swojej decyzji. Jeśli jesteś przekonany, że to nie dla Ciebie to ok, jeśli jednak zaczniesz się wahać, to warto chociaż spróbować, zobaczyć jak to jest za kółkiem.