11 Sty 2015, Nie 18:01, PID: 429328
Chciałbym się z wami drodzy forumowicze podzielić pewną wiedzą, która pozwala mi przezwyciężać objawy fobii społecznej, a kiedyś może i samą fobię. Otóż od pewnego czasu zastanawiałem się, jak jestem postrzegany przez innych członków społeczeństwa, w sensie, jak odczytują oni mowę mojego ciała. Odkryłem, że wiele przykrych objawów które pojawiają się podczas tzw. ekspozycji społecznej wynika z tego, że przyjmuję postawę zamkniętą, która skutecznie niszczy w zarodku obustronne relacje z innymi. Poczytałem tu i ówdzie o mowie niewerbalnej i spróbowałem zastosować to w praktyce. Skutki są dość zdumiewające. Rzecz polegała na tym, że podczas wyjścia na zewnątrz wymusiłem na sobie otwartą postawę ciała, mianowicie podczas chodzenia, siedzenia i stania wypychałem do przodu klatkę piersiową i brzuch, co wiązało się automatycznie z rozluźnieniem mięśni w tych okolicach i odczuciem zanikania napięcia. Także idąc, tworzyłem w umyśle wrażenie, że eksponuję delikatnie okolice rodne (wiem, że akurat to brzmi bardzo dziwacznie i żałośnie, ale właśnie w tym rzecz), również rozstawiłem trochę nogi. W moim przypadku efekty były natychmiastowe. Odczułem to już w markecie, kiedy trzymając się tych zasad pierwszy raz od bardzo dawna nie miałem problemu z przechodzeniem obok innych w sposób naturalny i nieskrępowany, co od razu poprawiło atmosferę. Jestem nawet zdania, że wymuszanie otwartej postawy ciała z czasem zmienia się w naturalny sposób reakcji. Najlepsze jednak w tym jest to, że w sposób wtórny takie zachowanie sprawia, że stajemy się otwarci, bowiem skoro jesteś otwarty ciałem, umysł z czasem zażegnuje wszelakie zagrożenia i zaczyna się stopniowo dostosowywać do narzuconych mu warunków. Może zabrzmi to infantylnie, ale kiedy po raz pierwszy tego spróbowałem, pomyślałem, że odkryłem Amerykę, że dosięgnął mnie jakiś szokujący cud, który tak naprawdę żadnym cudem nie jest, a bardzo banalnym ćwiczeniem. Proponuję każdemu tego spróbować. Pamiętajcie, pierwsze otwieranie się strasznie nasila objawy wegetatywne w organizmie, serce będzie walić, będzie wam gorąco, sucho w ustach, ale nie będziecie spięci. To reakcja ciała na odblokowywanie się. Koniecznie trzeba chcieć. Szok, ile w różnych frazesach niekiedy tkwi mądrości.