26 Lut 2015, Czw 22:09, PID: 435402
Pacco85 napisał(a):hipoglikemia? a ten strach przed otoczeniem przed światem że zaraz mi się coś stanie że zemdleje.W hipoglikemii to typowe, dlatego właśnie wspomniałem.
Cytat:pierwsze co miałęm sprawdzane w szpitalu to cukier i bolerioze i wszystko było w normie.Całkiem możliwe, ale to jeszcze bynajmniej nie wyklucza reaktywnej hipoglikemii, bo trzeba by najpierw wykluczyć możliwość insulinooporności. Insulinooporność to teraz bardzo powszechne zjawisko. Dodatkowo po niektórych pokarmach stężenie insuliny potrafi mocno wzrastać z opóźnieniem (nawet wielogodzinnym) i nieproporcjonalnie do aktualnego poziomu glukozy (np. na czczo). Normalnie kiedy powoli spada cukier wątroba pracuje i uzupełniała glukozę do zadowalającego poziomu. Trochę inaczej jest przy insulinooporności, bo niektóre tkanki (np. w mózgu) przy 'normalnym' poziomie glukozy mogą już głodować, panikować, dusić się itp. Ewentualne anormalne skoki insuliny po posiłkach (np. z serem) albo spowodowane stresem w kombinacji ze słabą wątrobą, mogłyby powodować nieciekawe objawy napadowej hipoglikemii.
Ciebie może to dotyczyć albo i nie ale to taka ciekawostka do ewentualnego rozpatrzenia.
Zwracam uwagę, że pamiętnego napadu 'fobii' i dziwnych objawów dostałeś nie w stresującej sytuacji społecznej a wygodnie siedząc przed TV i zajadając posiłek.
Od łażenia po lesie można zgłodnieć a trawienie (również stres) kiedy jest się na czczo albo gdy ma się insulinooporność wymaga pewnej dodatkowej ilości glukozy i pracy od wątroby, wiec zanim glukoza się podniesie to może jeszcze trochę spaść - co zwiększa prawdopodobieństwo hipoglikemii, szczególnie przy ciężkostrawnym posiłku i słabej wątrobie..
ooo.. chyba dawno się tak nie rozpisałem