28 Sie 2014, Czw 1:38, PID: 409030
Czy nerwica (fobia zalicza się do nerwic) zawsze jest zła?
Co uważamy za normalność i właściwie dlaczego tak często akurat przeciętność?
Temat napoczynam z takiej racji, że natknąłem się właśnie na ciekawe refleksje Elżbiety Fonberg (1920-2005, prof., polski neurofizjolog), w książce "Nerwice a emocje, fizjologiczne mechanizmy". Refleksje te wydały mi się zaskakująco bliskie a myślę, że znajdzie się parę innych osób na tym forum, które chciałyby coś takiego przeczytać..
Książka udostępniona na stronie www: Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Co uważamy za normalność i właściwie dlaczego tak często akurat przeciętność?
Temat napoczynam z takiej racji, że natknąłem się właśnie na ciekawe refleksje Elżbiety Fonberg (1920-2005, prof., polski neurofizjolog), w książce "Nerwice a emocje, fizjologiczne mechanizmy". Refleksje te wydały mi się zaskakująco bliskie a myślę, że znajdzie się parę innych osób na tym forum, które chciałyby coś takiego przeczytać..
Cytat:Czy nerwica zawsze jest zła?Cały wywód (około 8 stron) zaczyna się na stronie 135 książki pod linkiem (pdf 32MB): "Nerwice a emocje, fizjologiczne mechanizmy"
Stary problem rozpatrywany jeszcze przez Lombroso i Renana — czy istnieje pokrewieństwo między geniuszem a obłąkaniem — do dziś wciąż ma swoich zwolenników i przeciwników. Można tu nawiązać do toczącej się niedawno na łamach prasy kontrowersji między profesorem Dąbrowskim a profesorem Obuchowskim. Wydaje się, że kontrowersje i zażarte spory, jakie często zdarzają się między zwolennikami odmiennych poglądów na temat moralnej i społecznej oceny nerwicy, w dużej mierze polegają na tym, że poszczególni autorzy mówią o innych postaciach, a także o innych etapach rozwojowych nerwic ludzkich. Podobnie w rozważaniu nerwic zwierzęcych istnieją analogiczne rozbieżności, które często polegają na nieporozumieniu.
Dąbrowski mówi o innym nerwicowcu niż np. Karen Horney i Obuchowski. Nerwicowiec Dąbrowskiego jest to człowiek wrażliwy, a nawet nadwrażliwy zarówno intelektualnie jak emocjonalnie i moralnie. Nerwicowe zaburzenia — dezintegracja — chaos w układzie nerwowym są spowodowane zbyt silnym reagowaniem na problemy i błędy świata otaczającego. W procesie dezintegracji twórczej wytwarza się osobowość rozwijająca się, twórcza, przydatna społecznie, a jeśli załamuje się, to przyczyną są konflikty wywołane niedorastaniem świata do ideału akceptowanego przez danego osobnika. Nerwicowiec Dąbrowskiego jest bogaty wewnętrznie i jeśli się załamuje, to rzec można, nie jego to wina, lecz świata, a jego nieprzystosowanie wynika z tego, że jest „lepszy niż świat”.
Książka udostępniona na stronie www: Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych